Deze Oosterse schotel maakte ik voor mijn vriendin. Om en om koken we vegetarisch voor elkaar. Iedere keer weer een verrassing, zowel voor haar als voor mij.
De schotel bestaat uit onderstaande heerlijke gerechtjes. De eieren in sambalsaus is mijn variant op ‘sambal goreng telor’
Ik kookte er basmatirijst bij en kookte enkele blaadjes djeroek poeroet mee voor een lekkere smaak.
nodig voor vier personen:
voor de eieren in sambalsaus:
2 el olijfolie
2 rode uien gesnipperd
2 teentjes knoflook geraspt
1 el sambal oelek (of meer)
2 cm gember geraspt
1 theelepel gemalen laos
1 eetlepel bruine suiker
2 dl kokosmelk of 50 gram santen
1 blik tomatenpulp van Muti (ah)
1 el tomatenpuree
2 el sojasaus
2 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad verkrijgbaar bij de toko)
1 el limoensap
vers gehakte koriander
8 eieren
bereiding: fruit de ui, knoflook en gember met de laos in de olie tot het zacht is. Dit duurt zo’n tien minuten. Voeg er de sambal, tomatenpulp, tomatenpuree, limoensap, suiker, de blaadjes djeroek poeroet en de kokosmelk toe (indien je santen gebruikt, laat deze dan in de saus smelten en voeg er wat heet water aan toe) en roer goed door. Laat met deksel op de pan tien minuutjes op een kaag vuurtje stoven. Kook intussen de eieren hard.
nodig voor vier personen:
voor de Oosterse aubergine
Ingrediënten:
2 el olijfolie
3 aubergines in kleine partjes
1 bos bosuien fijn gesneden
1 rode peper gehakt zonder zaad
3 el sojasaus
2 tenen knoflook
1/2 el bruine suiker
1/4 limoen het sap
geroosterde sesamzaadjes
bereiding: bak op hoog vuur de aubergines in de olie. Wanneer deze al aardig bruin gekleurd is voeg je de knoflook en de bosui toe samen met de rode peper. Laat vijf minuten op hoog vuur bakken. Blus af met de sojasaus, het limoensap en voeg er de suiker aan toe. Stoof het gerecht nog tien minuten op laag vuur en garneer met geroosterd sesamzaad.
nodig voor vier personen:
voor het zoetzuur
1 komkommer over de lengte in tweeën snijden en dan in stukjes
1 rode peper zonder zaadjes gehak
2 handen taugé
ongeveer 1/2 dl azijn
1/2 el suiker
zout en peper
bereiding: los de suiker op in de azijn door deze even te verwarmen in een steelpannetje. Meng de komkommer met de azijn, samen met een handje taugé.
lekker in combinatie met gekookte snijbonen, basmatirijst (waarbij je een paar djoeroek poeroet blaadjes laat meekoken)
garneer met gehakte koriander en geroosterde sesamzaadjes